torstai 14. helmikuuta 2013

"Säästöä" vai leikkauspolitiikkaa


Ylen A-sudio puuttui ke 13.3. Jyväskylässä tapahtuneeseen omaishoidon tuen leikkauksiin. Kaupunki on sanonut irti entiset sopimukset ja kaikki käydään läpi ja laitetaan uusiksi. Ja kun valtuusto on varannut rahaa 600 000 euroa vähemmän talousarvioon, kuin edellisenä vuonna, niin leikkauksia tulee.
Sinänsä ansiokkaassa ohjelmassa jätettiin kertomatta, miksi asia on noussut niin voimakkaasti esille Jyväskylässä. Nimittäin leikkauksiahan on tapahtunut ainakin Joensuussa ja Vantaalla. Maan hiljaisimpia kyykytetään.
Ohjelmassa päättäjät kiemurtelivat ja vetosivat tietämättömyyteensä. Mutta oliko siinä koko totuus.

Jyväskylässä SKP nosti asian esiin jo budjettivaltuustossa 3.12.2012.. Riitta Tynjä esitti ainoana valtuutettuna vanhus- ja vammaispalveluiden (omaishoito on vanhus- ja vammaispalveluiden palvelualueen alainen) toimintamenoihin 2,6 miljoonan euron lisäystä. Koska ehdotusta ei kannatettu, se raukesi, mutta maininta tästä löytyy pöytäkirjasta.

Sen jälkeen toiminta jatkui. SKP:n valtuustoryhmän aloitteesta ja 16 muun eri valtuustoryhmiin (paitsi Keskustan, Kokoomuksen ja KD:n) kuuluvan allekirjoittajan tuella asia alistetaan nyt kaupunginvaltuuston käsittelyyn, kuntalain ja valtuuston työjärjestyksen edellyttämät allekirjoitukset menettelytavan vahvistamiseksi ovat koossa. Asia otettanee 4.3. kokoontuvan kaupunginvaltuuston asialistalle.

Näin yksikin asian ymmärtävä valtuutettu voi oikealla, yhteistyötä rakentavalla tavalla, saada tulosta aikaan.

Mielenkiintoinen juonne tässäkin tapauksessa on lyhytnäköinen tuijottaminen budjettitasapainoon uusliberalistisen talousopin mukaisesti. Kaupungille edullisen omaishoidon leikkaaminen kasvattaa monin verroin kalliimman laitoshoidon menoja. Kuinka paljon tällaista "säästämistä" tapahtuukaan tiukan budjettikurin nimissä. Mihin vielä joudummekaan, jos ja kun EU:n budjettikuri ulotetaan suoraan kuntien talouteen. Maaperähän on jo otollinen. Nyt pakottaminen tapahtuu maan hallituksen toimesta valtionapuja leikkaamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti