tiistai 12. helmikuuta 2013

Vapaavuoren visiot

Ylen uutisten mukaan elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) haluaa uudistaa yritysverotuksen. Hän hakisi taloudelle uutta ryhtiä suuresta uudistuksesta, koska pieni näpertely ei hänen mielestään riitä.
- Jotakin semmoista, joka näkyy ja tuntuu ja otetaan markkinoilla sillä lailla vastaan, että oikeasti uskotaan, että nyt kannattaa työllistää, nyt kannattaa investoida, nyt on uutta draivia ja potkua tässä kansakunnassa, Vapaavuori visioi.

Elämme kovia aikoja. Näinhän meille kansalaisille hoetaan mantran tavoin. Ahjo-lehden haastattelema kansantaloustieteilijä Jussi Ahokas sanoo, että mitkään rahatalouden lainalaisuudet eivät pakota elämään kovia aikoja, mutta talousvallan käyttäjät ovat valinneet nykyisen kivikkoisen polun.
– Valtio voisi itse omilla toimillaan katkaista kurjistumisen kierteen investoimalla nyt kestävään ja välttämättömään infrastruktuuriin. Osaavia työntekijöitä olisi tarjolla ja rahaakin, jos sitä vaan halutaan käyttää, Ahokas sanoo...
– Sitä paitsi nykyoloissa valtio voisi myös ottaa osansa yrittäjäriskistä ja tyytyä markkinoita pienempiin tuottoihin omistamalla itse jonkin osan täkäläistä tuotantoa.
Omilla päätöksillään Suomen valtio on ulkoistanut itsensä investoinneista ja täystyöllisyyden tavoitteesta. Viimeinen niitti oli päätös jättää Turun telakka ilman lainaa. Ranskassa tahtoa löytyi.

– Jos nyt sanotaan elettävän kovia aikoja, syksyllä eletään vielä kovempia. Kierre on rakennettu valmiiksi. Nostetaan veroja, leikataan etuuksia ja heikennetään kulutuskysyntää. Tämän jälkeen on turha kuvitella, että joku yksityinen yritys näkisi Suomen hedelmällisenä ja tuottavana investointikohteena, koska kukaan ei kykene ostamaan tarjottuja tuotteita ja palveluja. Jos vuoden loppupuolella työttömyysaste ei lähentele yhdeksää, ihmettelisin, Jussi Ahokas sanoo.
– Kohtalokasta voi olla, että kotitalouksien velkaantumisaste entisestään kasvaa, jos palkkoja jäädytetään ja leikataan. Kun samanlainen oppi pyyhkäisee koko Euroopan yli, eurotalous hyytyy. Raha ei liiku eikä lisäänny, kuten kapitalismin tyylipuhtaiden oppien mukaan pitäisi tapahtua, näin Ahjo-lehti.

Jos ministeri Vapaavuori todella haluaa drivea talouteen, hän voisi vaatia lopettamaan julkisen talouden leikkaamisen ja vaatia valtion toimin "katkaista kurjistumisen kierteen investoimalla nyt kestävään ja välttämättömään infrastruktuuriin".
Mutta ilmeisesti usko markkinoiden kaikkivoipaisuuteen, estää järkevän politiikan. Vai onko taustalla vanha juttu "pukista kaalimaan vartijana". Hyötyyhän nykyisestä politiikasta pieni vähemmistö, joiden hyväksi tapahtuu koko ajan tulojen ja omaisuuden uusjako markkinoiden "näkymättömän käden" ja EU:n talouskurisopimuksen avulla.
Ministeri haluaa vauhdittaa tätä uusjakoa verohelpotuksilla (suur)yrityksille. Ministeriä ei huoleta tässä yhteydessä "kestävyysvaje" ja sen vaatimat toimet "nostetaan veroja, leikataan etuuksia ja heikennetään kulutuskysyntää".

Nyt tarvitaan politiikan reivaamista 180 astetta. On luovuttava tuhoisasta leikkauspolitiikasta ja uskottava lopulta, että sillä menolla "säästämme" itsemme hengiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti