sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Rahamiesten valtaa

"Pankkikonserni ylitti loka-joulukuun odotukset lähes nelinkertaistamalla tuloksen ennen veroja. Konsernin mukaan tulosten paranemiseen vaikuttivat toimet kustannusten vähentämiseksi.
Tanskalainen pankkikonserni Danske Bank teki viime neljänneksellä odotettua paremman tuloksen. Tulos ennen veroja oli 2,26 miljardia Tanskan kruunua eli hieman yli 300 miljoonaa euroa.

"Pankkikonserni Nordean liikevoitto koheni viime vuonna. Konsernijohtaja Christian Clausen luonnehtii yhtiön viime vuoden tulosta paremmaksi kuin koskaan aikaisemmin.
Nordean viime vuoden liikevoitto oli 4,1 miljardia euroa, kun vuonna 2011 liikevoittoa kertyi 3,5 miljardia euroa. Yhtiön hallitus ehdottaa osingoksi 0,34 euroa osakkeelta. Vuotta aiemmin osinko oli 0,26 euroa.

"OP-Pohjola odottaa pääsevänsä tänä vuonna viimevuotista parempaan tulokseen. Epävarmuutta tilanteeseen tuo kuitenkin euroalueella sitkeästi jatkuva velkakriisi. Kuluvan vuoden alkupuoliskolla OP-Pohjola teki parhaimman tuloksen sitten vuoden 2007 loppupuolen.

Näin neutraalisti uutisoi Yle Suomen kolmen suurimman pankin tulosten julkistamista. Enkä ole huomannut muuallakaan minkäänlaista keskustelua siitä, että talouskriisin oloissa pankit tekevät ennätystulosta. Tai siitä, että rahoitusala on menestynyt parhaiten maailmanlaajuisesti jo 30 vuoden ajan.

Rahamarkkinoiden vapauttamisen piti tuoda talouteen kasvua ja vakautta. Tuloksena on ollut yksityisen velkaantumisen ennennäkemätön kasvu ja velalla tapahtuva pankkien keinottelu. Useiden alueellisten kriisien jälkeen on jouduttu vuonna 2008 alkaneeseen maailmanlaajuiseen kriisiin ja lamaan.
Attacin talouskatsaus vuodelta 2009 antaa velkaantumisesta hyvää tietoa. Samoin Laitos-lehdestä löytyy Antti Ronkaisen kokoama hyvä tilasto yksityisen ja julkisen velan määristä Euroopassa.

On vähitellen tunnustettava tosiasiat: markkinat eivät pysty tasapainottamaan itseään, eivätkä takaamaan hyvinvointia. Siihen tarvitaan poliittisilla päätöksillä tapahtuvaa valtiollista ja yhteiskunnalllista sääntelyä.

Suomessa tätä ajatusta on kommunistien lisäksi pitänyt esillä  Attac-liike tuomalla keskusteluun kansainvälisen rahoitusmarkkinaveron. Raha ja talous-blogi on kirjoittelullaan ansiokkaasti haastanut valtavirran yksisilmäistä talousajattelua, jonka sokaisemia valtapuolueet oikealta vasemmalle vielä ovat.

Euroopan vasemmisto on vaatinut rahamarkkinoiden sääntelyä. Se ei onnistu ilman Euroopan raha-ja talousliiton (EMU) purkamista tai vähintäänkin uusimista. Jolloin Euroopan keskuspankki (EKP) otetaan demokraattiseen valvontaan ja pannaan rahoittamaan suoraan jäsenmaita ja huolehtimaan euroalueen työllisyydestä.

Nämä tavoitteet eivät voi toteutua muuten, kuin vasemmiston, ay-liikkeen ja muiden kansalaisliikkeiden aktiivisen toiminnan, yhteisen taistelun kautta. Sitä yhteisrintamaa meidän pitää rakentaa koko ajan, pyrkiä siihen omilla aloitteillamme, omalla alueellamme.
Euroopan ay-liikkeen, Euroopan vasemmiston ja eri kansalaisliikkeiden yhteinen eurooppalainen toimintapäivä 13.-14.3. antaa siihen oivallisen tilaisuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti